Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby. Foto: Kristian Erskog, Sveriges Radio.

Nya politiker får politikerpensioner

Ann-Katrin Järåsen (S): "Omställningsstödet är bra"
1:25 min

Samtliga kommuner i länet planerar att ta bort de kritiserade politikerpensionerna, men det är bara de politiker som tillträder efter höstens val som omfattas av det nya systemet. Torsbys socialdemokratiska kommunalråd Ann-Katrin Järåsen tycker det känns fel och vill att det nya systemet ska gälla alla politiker.

– Det är helt klart omställningsstödet som jag tycker är bra. Att vara politiker och sen inte göra något mer, det tycker jag inte är bra, säger Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby.

P4 Värmland har flera gånger granskat politikerpensionerna som kritiserats för det förmånliga avtalet som gör att politiker i flera fall är garanterade tiotusentals kronor i månaden fram till dess att de fyller 65 år. I höstas kom SKL, Sveriges kommuner och landsting, med en ny modell som rekommenderas att införas efter valet de nya politikerna. Den nya modellen ställer högre krav på politikerna att söka nya jobb efter att de lämnat sina uppdrag och efter tre år får de ingen ersättning.

Årjäng, Torsby, Karlstad, Storfors, Kristinehamn, Hagfors har alla haft politiker som avgått eller planerar att göra det under den närmaste tiden. Trots att kommunerna kan välja att införa det nya systemet har ingen kommun påskyndat beslutet så att det även ska gälla de nya politikerna. Men kommunalrådet i Kristinehamns kommun säger att det nya systemet ska gälla alla.

– Vi har tänkt att det ska gälla för mig och mina politiska kollegor också, säger Bjarne Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kristinehamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".