Åsa Johansson kan bli Socialdemokraternas första kvinnliga kommunalråd i Hagfors efter valet i höst. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Åsa kan bli Hagfors första kvinnliga S-kommunalråd

Åsa Johansson: "Det känns som att man blir lite historisk"
1:17 min

Socialdemokraterna i Hagfors utsåg på tisdagskvällen Åsa Johansson till kommunalrådskandidat.

Åsa Johansson kan bli partiets första kvinnliga kommunalråd i Hagfors någonsin.
– Det är jättehäftigt. Det känns som att man blir lite historisk, det är jätteroligt, säger hon.

I början av 2000-talet hade Hagfors under en kort period ett kvinnligt vänsterpartistiskt kommunalråd, men annars har det alltid varit män som styrt.

Kommunalråd nu är Mikael Dahlqvist, men han siktar mot riksdagen. Och om Socialdemokraterna behåller makten tar alltså specialpedagogen och träslöjdläraren Åsa Johansson över som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Som de flesta andra politiker talar hon sig varm för skola, vård och omsorg, och hon vill också ha bättre dialog med medborgarna.

– Medborgarna i Hagfors kommun behöver känna att politiken är medborgarföreträdd, jag kommer att vara en medborgarföreträdare. Jag kommer att sitta som kommunalråd och företräda invånarna i Hagfors kommun och det vill jag att de ska känna också.

Hur ska du förbättra medborgardialogen konkret?

– Det har jag inte tänkt på än.

Hagfors är en kommun som brottas med sjunkande folkmängd. Under 2013 minskade invånarantalet med 99 personer, och på längre sikt är minskningen kraftig. Från cirka 19000 invånare i början av 1970-talet, till 12000 nu.

Ska den trenden kunna vändas måste jobben bli fler, konstaterar Åsa Johansson:

– Jag tror att vi behöver jobba mer med företagsamhet och med företagare, för att företagen ska få ordentliga möjligheter att expandera mer. Man ska också ha goda möjligheter att starta företag i vår kommun. Arbetstillfällen är A och O för att vår kommun ska växa.

Åsa Johansson fyller 37 år i år, och kan bli det yngsta kommunalrådet i Hagfors historia. Åtminstone sedan den nuvarande kommunen bildades vid sammanslagningen 1974.

– Man ser väl på saker och ting på olika sätt beroende på var man är i livet. Jag är i en ganska aktiv period, med små barn, och det gör att man ser frågor ur ett annat perspektiv. Så det kan säkert ha en viss betydelse, säger hon.

Tidigare kommunstyrelseordföranden i Hagfors kommun (sedan 1974):

1974-1979: Henry Stjernborg (S)

1979-1998: Birger Petersson (S)

1998-2001: Nils Persson (S)

2001-2002: Margret Bergkvist (V)

2003-2005: Nils Persson (S)

2005-2014: Mikael Dahlkvist (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".