Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.

Landstinget inför vårdval för sjukgymnastik

Den moderatledda landstingsstyrelsen föreslår för landstingsfullmäktige att sjukgymnastik ska ingå i fritt vårdval. Det betyder att man själv kommer få välja vilken vårdgivare man vill vända sig till, oavsett om det är i privat regi eller landstinget.

– Det betyder en etableringsfrihet för sjukgymnaster/ fysioterapeuter i Värmland och att möjligheten att ansluta sig till vårdvalet kommer finna fortlöpande från den 1 juni 2014, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. De anser att ett nytt system riskerar att leda till ökade kostnader, sämre kvalitet och lägre produktion I ett pressmeddelande skriver Ulric Andersson (S) och Anders Nilsson (V) bland annat:

"Att de sex majoritetspartierna har ett behov av att få genomföra sina ideologiska önskelistor kan vi förstå, men det finns andra behov som vi vill prioritera och
som även majoriteten borde visa ett större intresse för"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista