Clara Bodin.

Stridigheterna i Kiev trappas upp: "Jätteallvarligt"

1:33 min

Stridigheterna i Ukrainas huvudstad Kiev mellan demonstranter och polisen fortsätter och har krävt uppemot 70 dödsfall enligt nyhetsbyrån Reuters. Clara Bodin, bördig från Karlstad, har bott i Kiev i nio år och oroas över utvecklingen i landet.

Idag bor Karlstadbördiga Clara Bodin i Moskva, men nio år av sitt liv har hon bott och levt i Kiev, Ukraina, och hon betraktar landet som sitt andra hem. Vänner och bekanta finns kvar, och de håller hon tät kontakt med i dagar som dessa.

– Jag tycker att det är jätteallvarligt. Ukraina har ju ändå, de senaste tio åren, varit ett land som, även om man inte närmat sig Europa rent juridiskt så har man ju närmat sig de facto. Man har ju varit väldigt öppen mot väst och man har vant sig vid ett öppnare klimat, ett öppet medieklimat, ett öppet samhälle där man kan säga och tycka vad man vill, säger hon.

– Jag tror att ukrainarna har känt sig mer och mer mentalt fria från det sovjetiska oket, så ingen hade väl kunnat föreställa sig att den här demonstrationen skulle leda till dödsfall och brutal misshandel som vi ser nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista