Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet. Montage/Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet och Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio

Universitet vill ha mer resurser

- Vi vill ta ett större ansvar för att skapa jobb och tillväxt i Sverige och då behövs ökade resurser.

Det säger rektorerna för de fyra universiteten i Karlstad, Örebro, Växjö och Östersund i ett gemensamt uttalande till regeringen.

På Karlstads universitet har sänkta anslag inneburit att utbildningsverksamheten dragits ner och antalet helårsstudenter har minskat med drygt 130. Rektorerna vill bland annat öka utbildningsvolymerna för bristyrken och bygga ut forskningsresurserna med 100 miljoner kronor per år och per lärosäte.

– De ökningar av forskningsanslagen som skett under senare år har varit koncentrerade till de stora lärosätena. Det krävs en politisk diskussion om olika lärosätens roll och utveckling. Alla kan inte ha samma mål, och alla kan inte mätas efter samma måttstockar. Låt oss rita om kartan, så att den rymmer olika lärosäten med olika uppdrag. Nu är det vår tur att ta del av stora satsningar, säger Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".