Jessica Larsson på jägarförbundet i Värmland. Foto: Roy Malmborg.

Älgjakten i norra Värmland kan vara i fara

Jägarförbundet: Det är alarmerande.
1:07 min

Det låga antalet älgar i skogarna i norra Värmland gör att årets älgjakt kan vara i fara. Flyginventeringen av älg i exempelvis Norra Ny jaktvårdskrets visar att det inte finns en jaktbar älgstam.

– Stämmer siffrorna är det alarmerande. Men sedan får vi tänka på att vara lite försiktiga innan vi sett under villka förutsättningar flyginventeringen gjorts. De kan bli missvisande under vissa förutsätningar, säger Jessica Larsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Värmland-Örebro.

Älgjakten, vargen och tillgången på föda är viktiga faktorer som påverkar älgstammen, som från 80-talet minskat från att 17 000 älgar fälldes till att idag 5000 fälls.

– Det här oroar jägarna. Vi får sätta oss ner och analysera vad det beror på. Men redan talar en del om att ställa in höstens jakt, säger Jessica Larsson.

Inventeringen visade resultatet att det skulle finnas i genomsnitt 4,31 älgar per 1000 ha inom det 63 000 hektar stora jaktvårdsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".