Bokrean startar på tisdag. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Bokrean startar på tisdag

Bokhandlare: "Det är fortfarande en festkänsla efter alla dessa år"
1:14 min

Bokrean är en tradition som funnits i 100 år och i morgon tisdag klockan sju är det dags igen. Och även om rean inte är lika viktig som förr, så finns det goda möjligheter för bokälskarna att fynda tipsar Malin Lödén på Akadmibokhandeln i Karlstad.

Många som vill fynda kommer att stå i kö på tisdagsmorgonen tror Malin Lödén.
- Vi brukar att ha kö och vi brukar ha mycket att göra på morgonen. Det är fortfarande en festkänsla efter alla dessa år, säger hon.

I år kommer det finnas 950 böcker på bokrean.
- Många bokhandlare har i år dukat upp med "Morbergs lagar husmanskost" och Fredrik Backmans "Min mormor, hälsar och säger förlåt". Och även några av de stora deckarförfattarna Marie Ljungstedt och Viveca Steen, säger Malin Lödén.

Hur viktigt är det med bokrean?

- Det skulle inte hända någonting såhär års i bokbranschen. Vi behöver ha någonting som manifesterar att nu är det bokdags och som får folk att komma till butikerna i lite större mängder. Och då är ju bokrean lysnade - bra pris och lite mer försäljning för butikerna, säger Malin Lödén.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".