Anna Fahlander och Björn Johansson, Adoptionscentrum i Värmland
Karlstad

Anna känner inte igen sig i SCB:s statistik om adopterade

14 min

Personer som adopterades till Sverige på 1970-talet har en lägre utbildningsnivå, tjänar mindre och skaffar färre barn, det visar en ny undersökning som statistiska centralbyrån gjort. Anna Fahlander kom från Etiopien 1976. Hon känner inte igen sig i bilden som SCB ger.

I gruppen adopterade på 1970-talet ingår drygt 11 000 personer runt om i landet och Anna Fahlander som kom från Etiopien till Karlstad är en av dem. Hon är engagerad i Adoptionscentrum i Värmland och har funderat en hel del kring adoptionsfrågor. Hon är förvånad över undersökningens resultat.

- Jag känner många andra adopterade och ser ingen skillnad i deras liv på de här punkterna jämfört med andra vänner, säger hon.

Björn Johansson arbetar med föräldrarutbildningen på Adoptionscentrum. Han ser en tydlig skillnad i sättet att se på mottagandet av adoptivbarnet jämfört med hur det var på 70-talet.

- Idag pratar vi mycket om hur viktig anknytningen mellan barn och förälder är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista