Ordningen i skolan utreds. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ordningen i skolan utreds

1:05 min

Nu ska stöket i skolan utredas. Lärarnas riksförbunds förra ordförande har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur ordningen i skolan kan bli bättre.

Margareta Jansson är rektor på Fryxellska skolan i Sunne och hon ser fram emot utredningen.

- Det handlar väldigt mycket om att läraren ska få undervisa och att skolan ska få vara skola. Jag kan tänka att skolan måste få någon typ utav stöd för alla de här andra uppdragen som vi har fått, säger Margareta Jansson.

Det har blivit mycket mer av dokumentation som till exempel individuella utvecklingsplaner som tar mycket tid och det är tid som plockas från tiden i klassrummet.

Läraryrket har blivit mycket mer byråkratiskt menar Margareta Jansson. En annan del är de lektionsfria tiderna på skolan.

Alla elever rör sig ute bland de sociala medierna och där sker mobbing som inte skolan har någon kontroll över och det märks på elever.

- Om det har varit oroligt på en rast och eleven har haft diskussioner med kompisar, så har eleven jättesvårt att koncentrera sig på skolarbetet. Och det tycker jag är en bit som har blivit tydligare på senare år, säger Margareta Jansson.

Utredningen kommer att presenteras den 31 juli i år.

Anders Persson
anders.a.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista