Det finns en gråzon av preparat som kan klassas som dopingmedel. Foto: Jessica Gow/TT

Djungel av preparat som kan vara dopingmedel

0:47 min

Med dopningsfall i OS i färskt minne så är det inte konstigt att man som vanlig motionär ställer sig frågan vilka preparat är förbjudna. Lars Andersson har arbetat länge med de här frågorna inom Värmlands idrottsförbund.

Länsgruppen mot doping har funnits i 20 år i Värmland. När det gäller förbjudna preparat på gymanläggningar, så är det polisen som handhar kontroller. Förutom de preparat som är förbjudna så finns ett antal som ligger i en gråzon.

- Det finns dopingpreparat som alltid är förbjudna enligt svensk lag. Men sedan har vi de här dopingfallen vi kanske har tittat på de senaste dagarna, med till exempel efedrin och andra uppiggande preparat, som också är med på dopinglistan. Många av dem dopingpreparaten är bara förbjudna vid tävling, säger Lars Andersson.

Vilket innebär förklarar Lars Andersson att om du tränar på ett gym som är anslutet till Riksidrottsförbundet, så kan du ofta ha till exempel efedrin i kroppen till en viss mängd.  

- Det är en liten djungel det är det, säger Lars Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista