Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i tandhygienistutbildningen

Publicerat onsdag 26 februari 2014 kl 11.18
Thomas Blom: "Det är ett problem att vi fick underkänt på två examensmål"
1:11 min
Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, ifrågasätter kvalitén på på drygt 40 procent av landets utbildningar inom tandvård. 11 av 26 utbildningar får omdömet bristande kvalitet, däribland tandhygienistutbildningen på Karlstads universitet.

Där handlar bristerna bland annat om att studenterna inte på ett självständigt sätt kan utföra undersökningar av bland annat karies och inflammationssjukdomar, samt utreda och analysera behovet av munhälsovårdande insatser.

De utbildningar som fått omdömet bristande kvalitet har nu ett år på sig att rätta till bristerna. Om bristerna kvarstår riskerar lärosätena att förlora examenstillståndet.

- Vi ser givetvis att det är ett problem att vi fick underkänt på två stycken examensmål, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet.

Vad måste ni förbättra nu?

- Dels ett mål, där man gärna vill att vi lägger lite mer kraft på den kliniskt pratiska delen. Sedan har man ett mål som handlar om etiska aspekter, att det ska gå som en röd tråd genom utbildningen, säger Thomas Blom.

I dag kan en yrkesexamen som tandhygienist utfärdas efter två år. Det är för kort tid tycker han.

- Vår uppfattning är att man nog behöver de här tre åren för att få helheten i utbildningen, säger Thomas Blom.

En förändring är på gång, regeringen har tagit fram ett underlag som går ut på att tandhygienistutbildningen ska bli treårig i framtiden. Men inget beslut har fattats än.
- Det välkomnar vi givetvis, säger Thomas Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".