1 av 5
Kvinnorna i Selmagruppen har gympa. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 5
Gympapasset leds av pensionerade sjukgymnasten Katarina Kullander, som även undervisar gruppen om kroppskännedom och ergonomi. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 5
Gustavgruppen träffas för att fika och snacka. Tarek Feili, längst till vänster, tycker att gruppen ger bra tillfälle att öva svenska språket. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 5
Att vara med i Selmagruppen har gett mycket, tycker Pershank Said Mohammed och Rezan Abdulla. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
5 av 5
Pensionerade läraren Doris Karlsson undervisar gruppmedlemmarna i svenska. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

I Selma och Gustav odlas både vänskap och språkkunskap

7:43 min

Selmagruppen i Karlstad har blivit en populär mötesplats för kvinnor med invandrarbakgrund. Den nystartade Gustavgruppen, som riktar sig till män, hoppas kunna gå i samma fotspår. Men har inte hunnit locka så många deltagare än.

Kvinnorna i Selmagruppen träffas fyra gånger i veckan, för att till exempel plugga svenska och samhällskunskap, gympa eller bara umgås.

Den nya Gustavgruppen samlas än så länge bara en gång i veckan. Men Hamdy Saad, som kom till Sverige från Egypten för 25 år sen, hoppas att det blir mer.

– Det är mycket bra här. Gruppen är som en familj, och jag hoppas att det blir fler dagar i veckan, säger han.

Än så länge träffas bara deltagarna i gruppen för att sitta och fika och prata svenska, men tanken är att det ska bli fler aktiviteter så småningom. Matlagning, sjöutflykter och bilmekande är några idéer som diskuteras.

Kid Andersson är en av Gustavgruppens ledare, och han är också inflyttad till Värmland - fast från Dalarna.

– Kommer man hit som vuxen så tycker jag också att det inte är lätt att skapa nya kontakter. Det tar lång tid. Och hur är det då inte om man är utifrån, säger han.

I början har det varit lite trögt att locka deltagare till den nya gruppen, enligt Kid Andersson. Men han tror att gruppen kan bli betydelsefull för dem som är med.

– Min förhoppning är att man ska känna sig mer självsäker, få ett bättre självförtroende och lättare förstå vad som händer i samhället. Våga ta sig ut och vara mer aktiv.

Verksamheten är öppen för alla män, både invandrare och svenskar, oavsett var i Värmland man bor. Det är bara att dyka upp när Gustavgruppen träffas på torsdagsförmiddagar.

Arbetet med Gustavgruppen bygger på erfarenheterna från Selmagruppen, som startades i maj förra året, även om gruppen har funnits även tidigare i andra former.

Och medan herrarna i Gustavgruppen sitter och snackar, så pågår intensiv aktivitet i en annan del av byggnaden. Kvinnorna i Selmagruppen har gympa, under ledning av pensionerade sjukgymnasten Katarina Kullander.

– Vi har gymnastik två gånger i veckan, och under tiden undervisar jag också. Till exempel i kroppskännedom, ergonomi, styrketräning, kondition. Det är väldigt trevligt och de lär sig mer och mer. Och jag ser redan att kvinnorna mår bättre. Flera säger spontant att vissa krämpor försvunnit, säger Katarina Kullander.

Även om det är i Kronoparkskyrkan som Selmagruppen och Gustavgruppen har sin bas, så drivs verksamheten av en religiöst och politiskt obunden förening.

En av kvinnorna som är med i Selmagruppen är Aisha Ayub Khan. Hon är asylsökande från Pakistan, bor i Säffle, och har inte hunnit lära sig så mycket svenska än. Men hon säger att gruppen betyder mycket för henne.

– Mycket hjälp, mycket prata svenska, och nya kompisar, säger hon. 

För Rezan Abdulla, som kom till Sverige från Irak för tolv år sedan, har Selmagruppen också betytt mycket. Särskilt eftersom det annars har varit svårt att komma in i samhället och få tillfälle att öva på att prata svenska.

– Selmagruppen är jätteviktig och bra för mig. Jag har inget att göra om jag inte kommer ut och träffar gruppen, bara vara hemma och i skolan, säger Rezan Abdulla, som också går en kockutbildning.

Mötet mellan de olika kulturer och religioner som finns i grupperna fungerar bra, tycker pensionerade läraren Doris Eriksson. Det är hon som undervisar kvinnorna i svenska.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att kunna hjälpa kvinnor att få ett språk. Som gammal pensionerad lärare vet jag att utbildning är det viktigaste som finns för alla människor, säger Doris Eriksson.

Vad är främsta syftet med grupperna?

– Att invandrare ska kunna komma in i svenska samhället så fort som möjligt, att göra sin röst hörd, kunna komma ut på arbetsmarknaden och kunna svenska lika bra som sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista