1 av 2
Landstinget i Värmland utreder nu ett fall av otillåten tidsrapportering inom ambulanssjukvården i länet efter P4 Värmlands granskning. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Torbjörn Nyvall säger till P4 Värmland att en utredning kommer att tillsättas. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio

Otillåten tidsrapportering inom ambulanssjukvården

1:14 min

Landstinget i Värmland utreder nu ett fall av otillåten tidsrapportering inom ambulanssjukvården i länet. Detta efter P4 Värmlands granskning som visar att det finns en svart tidsbok.

P4 Värmland har granskat tidsrapporteringen inom ambulanssjukvården och hittat ett pararellt tidrapporteringssystem, vilket gör det möjligt för en anställd att ta ut extra ledig tid.

Officiellt har den anställda tagit ut en enda kompledig dag under hela förra året, men enligt den svarta tidsboken har den anställda tagit ut betydligt mer. Ofta handlar det om flera lediga dagar i månaden.

- Det har begåtts ett fel. Att det inte har gjorts på ett riktigt sätt kan jag tala om här och nu. Jag är inte så jättenöjd med det här systemet, för det är inget system, det är utanför systemet, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulanssjukvården.

Torbjörn Nyvall säger till P4 Värmland att han kommer att tillsätta en utredning.

- Det här ser jag som en avvikelse och då ska vi jobba för att se hur vi kan säkerställa att vi minskar riskerna eller eliminerar att det händer igen, säger han.

Även Vårdförbundet ställer sig starkt kritisk till att det förs egna tidsrapporteringsssytem utanför det officiella.

- Jag tycker att det är ett lurendrejeri till redovisning. Fiktivt schema har man och sen en dold agenda på sidan av och då blir jag förbannad, säger Ann Britt Jonsson, vice ordförande på Vårdförbundet.

P4 Värmlands reportrar Annika Ström och Lisa Linder Lindberg har gjort granskningen. Och P4 Värmlands granskning fortsätter. Har du ett liknande tips? Hör gärna dig av till p4varmland@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista