Dolda tidsbanker påverkar personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten menar Ann Britt Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio

Patientsäkerheten och arbetsmiljön påverkas

Ann Britt Jonsson: "Det drabbar patientsäkerheten"
1:14 min

P4 Värmlands granskning av otillåten tidsrapportering inom ambulanssjukvården fortsätter. Dolda tidsbanker döms ut av Vårdförbundet. Både patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö påverkas menar Ann Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet.  

Har du ett liknande tips? Hör av dig till p4varmland@sverigesradio.se

- Det blir att man får använda den ordinarie personalen mer, som får täcka upp när man tar ut sådan här ledig tid som inte är registrerad. Den personalen jobbar ju mer, så det är klart att det drabbar patientsäkerheten. Ju mer du jobbar extra, ju mer sliten blir du och då blir det närmare till fel, säger Ann Britt Jonsson.

Det handlar om en anställd som utför vissa arbetsuppgifter när det passar honom, istället för när han enligt schemat ska jobba. Han bokför det här i ett eget privat system, i en så kallad svart bok.

Upplägget innebär att han kan ta ut extra ledig tid, eftersom han sätter upp övertid. Facket menar att systemet ger landstinget en större kostnad och att det blir en ökad påfrestning för övrig personal.

Den anställde själv hävdar att han har fått sin chefs godkännande att jobba så här sedan flera år.

Men Torbjörn Nyvall som är ansvarig för ambulanssjukvården i länet anser att det här är fel.
- Problemet är att vi inte följer avtalet och vi ska följa avtalet, säger han.

Landstinget utreder nu den otillåtna tidsrapporteringen. Även facket har beslutat sig för att granska det här.
- Frågan är om det är ett brott mot arbetstidslagen och vi funderar på att gå till Arbetsmiljöverket med det här, säger Ann Britt Jonsson.


P4 Värmlands reportrar Annika Ström och Lisa Linder Lindberg har gjort granskningen. Och P4 Värmlands granskning fortsätter. Har du ett liknande tips? Hör gärna av dig till p4varmland@sverigesradio.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".