Leena Hagsmo har skrivit en avhandling om Arvikafestivalen. Foto: Lars-Gunnar Olsson

Leena har skrivit avhandling om Arvikafestivalens betydelse

0:44 min

Vid Nordens största musikbranschmässa, By:Larm, presenteras ny forskning som visar på festivalers värde. Bland talarna märks Leena Hagsmo från Karlstads universitet, som har skrivit en avhandling om Arvikafestivalens betydelse.

Att det blev en avhandling om Arvikafestivalen var mer eller mindre en slump. 
- Det var när jag jobbade som projektassistent på Karlstads universitet år 2007 och då var det länsstyrelsen och festivalorganisationen Galaxaen som ville ha en sammanställning över festivalens historia och organisation, säger Leena Hagsmo.

Hon gjorde då en sammanställning och upptäckte att det fanns många fler intressanta aspekter.
- Det var då jag upptäckte att här fanns så mycket mer att ta tag i, det var det som väckte mitt forskningsintresse, säger Leena Hagsmo.

Leena Hagsmos avhandling handlar om vad som sker när människor möts och samarbetar mot ett gemensamt mål. Den påvisar vad det betyder för människor att ingå i ett socialt sammanhang som de själva valt, och hur det bidrar till platsskapandet.

Forskning om Arvikafestivalen uppmärksammas av musikbranschen. Universiteten i Karlstad, Örebro och Hedmark har i samarbete med branschnätverket RookieToWhiz bidragit till att By:Larm i år profilerar sig med forskningsinriktade seminarier. Mässan pågår just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista