En plåga för dejeborna. Foto: TT

Ännu oklart om årets myggbekämpning i Deje

Regeringen bör även i år pröva om myggbekämpning i Deje i Forshaga kommun kan ske med bekämpningsmedlet VectoBac G. Naturvårdsverket bedömer att det fortfarande inte är klart hur stor risken är för oönskade ekologiska effekter när man sprider bekämpningsmedlet över större ytor. Därför kan Naturvårdsverket inte ge tillstånd enligt miljöbalken innan regeringen sagt sitt.

Regeringen har prövat frågan två gånger tidigare och gav förra året klartecken varefter Naturvårdsverket beslutade om tillstånd. Ett beslut om årets myggbekämpning kan komma i mitten av maj.

Sedan 2012 har Forshaga kommun ansökt om bekämpning av mygglarver med bekämpningsmedlet VectoBac G.

Årets ansökan gäller spridning från helikopter över som mest 64,7 hektar, varav drygt 50,4 hektar är skyddade som Natura 2000-område.

Naturvårdsverket bedömer att det finns ett stort allmänintresse för att genomföra bekämpningen. Det finns kunskap om alternativ till bekämpningsmedlet, men alternativen kan än så länge bara ge en begränsad effekt på massförekomster av översvämningsmygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista