Per Olsson är kontorschef på Handelsbanken i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio

Sista dagen att lösa in ogiltiga sedlar hos banken

1:15 min

Fortfarande finns det troligtvis mängder med tusenlappsedlar och femtiolappar i omlopp, som inte är inlösta. Eftersom det i dag fredag är sista dagen som du kan lösa in dem hos banken.

Till och med sista december förra året tog affärerna emot tusenlappar och femtiolappar som inte hade en silvertråd och då beräknades det att det fanns 3 miljoner tusenlappar och 3,5 miljoner femtiolappar kvar som inte blivit inlösta.

Men trots att stora mängder sedlar inte kommit in än, så ser inte Per Olsson, kontorschef på Handelsbanken i Torsby, någon rusning.

- Det var ganska mycket sedlar som kom in kring årsskiftet. De sista dagarna däremot har det inte varit speciellt mycket, säger han.

Efter sista december är det enbart bankerna som löser in sedlarna fram till och med 28 februari. Sedan är det enbart Riksbanken som tar emot sedlarna, men hittills har det alltså inte varit någon rusning till bankerna för att lösa in sedlar.

Men det går inte att växla till exempel en tusenlapp utan silvertråd, till en med i handen kontant.

- Det är inget byte av pengar det handlar om. Vi ser till att du kan lösa in dina pengar, om du har gamla tusenlappar liggandes exempelvis, säger Per Olsson.

Sista dagen att växla gamla sedlar

Foto: Christine Olsson/TT

I dag är sista dagen som det är möjligt att växla in gamla 50- och 1 000-lappar på bank. Sedlarna blev ogiltiga efter nyår, men flera ton - värda sammanlagt tre miljarder kronor - har fortfarande inte växlats in.

Skulle man under helgen råka hitta en bunt gamla tusenlappar går det att växla in dem även senare. Men då får man skicka dem till Riksbanken, som mot en avgift på 100 kronor löser in alla ogiltiga sedlar, oavsett ålder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista