Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd och Peter Jonsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Torsby

Räddningsaktion för industritekniska programmet

1:17 min

Trots att det har tagits ett politiskt beslut att lägga ner det industritekniska programmet på Stjernskolans gymnasium i Torsby kommun på grund av för få sökande, så ska det fortsätta. Det är 19 företagare i branschen som i ett möte med kommunen lovat att hjälpa till med rekryteringen till industriprogrammet i en gemensam styrgrupp. 

– Jag har lagt ett nytt förslag i nämnden, om att vi ska gå vidare med ett industritekniskt centrum tillsammans med näringslivet här i Torsby, säger Peter Jonsson, ordförande i Torsby kommuns barn- och utbildningsnämnd.

Och det är i sista stund.

- Näringslivet känner kanske lite att de har vaknat till i sista minuten. Det är ju lättare att ta beslutet nu, än när vi börjar avvecklingen. Och jag kommer att ställa krav både på skolans tjänstemän, rektorer, skolchef och näringslivet att vi ser resultat av det här beslutet, säger Peter Jonsson.

Elevantalet vid Stjerneskolans gymansium i Torsby har nära på halverats, från drygt 1000 elever till i dag 550.  Redan förra året slog företagarna inom industrisektorn i Torsby larm om att det behövs utbildad arbetskraft eftersom det väntas bli ett åttiotal pensionsavgångar inom kort.

Men nu ska det tas gemensamma krafttag från skolan och 19 företagare inom industrin för att rekrytera elever till det industritekniska programmet på Stjernskolans gymnasium.

Men trots att kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen kännt av en press från företagarna om att få utbildad arbetskraft, om inte så kan företagare söka sig till andra regioner så är det först nu det ska hända något.

– Ja, jag har inte förstått förrän idag hur viktigt det är företagarna att de har sin bas av rekrytering från det här programmet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista