Torbjörn Nyvall är chef för ambulanssjukvården i Värmland. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio

Facket: "Jag förstår inte"

Torbjörn Nyvall: "Det blir billigare för landstinget"
1:31 min

P4 Värmlands avslöjande om otillåten tidsrapportering inom ambulanssjukvården i länet har lett till stora reaktioner. Redan samma dag som vår granskning kallade Torbjörn Nyvall, chef för ambulanssjukvården i Värmland, till ett kvällsmöte.

Har du ett liknande tips? Hör av dig till p4varmland@sverigesradio.se  

– Vi har träffat personalen och då har vi samtidigt låtit medarbetarna eller medarbetaren i det här fallet visat i sin pärm och förklarat hur han har jobbat, säger Torbjörn Nyvall.

P4 Värmland har efter en granskning funnit att en anställd inom ambulanssjukvården har fört en svart tidsrapportering vid sidan av det officiella systemet.

Den svarta tidsboken har gjort det möjligt för den anställde att ta ut extra ledig tid, ofta flera dagar i månaden. Vårdförbundet menar att det här blir extra kostnader för landstinget, då de måste ta in personal som täcker upp ledigheten, något som Torbjörn Nyvall inte håller med om.

– Det blir billigare för landstinget om vi säger att samma person skulle ha gjort de här turerna, det är en smidighetslösning för landstinget, säger Torbjörn Nyvall.

När han gör sitt jobb på icke schemalagd tid och sedan kompar ut för den dubbla tiden, utan att det registreras då. Menar du att det är en smidighetslösning och blir billigare för landstinget?

– Ja, det blir i alla fall inte dyrare, säger Torbjörn Nyvall.

Officiellt har den anställde tagit ut en enda kompledig dag under hela förra året, men enligt den svarta tidsboken har den anställda tagit ut betydligt mer. Det handlar om flera dagar i månaden visar vår granskning.

Men när han tar ut den här ledigheten, han tar ut dubbelledighet, då är han inte i tjänst, då måste ni ha någon annan som gör hans jobb?

– Ja, säger Torbjörn Nyvall.

Och då kostar den personen att ta in och det handlar om en till två veckor om året?

– Ja, men han hade haft övertid även om han hade gjort de här turerna, då hade han sannolikt haft mycket mer övertid, säger Torbjörn Nyvall.

Vårdförbundet är fortfarande kritiska.

– Jag begriper inte hur det ska bli billigare med två redovisningssystem, det förstår inte jag. Det är väl lika billigt att ha det i det systemet som det ska redovisas i, säger Ann Britt Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".