1 av 7
Degerfors tränar inför lördagens cupmatch mot Malmö. I mitten nyförvärvet Sebastian Castro-Tello. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 7
Degerfors IF tränar. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 7
Sebastian Castro-Tello. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 7
Peter Samuelsson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
5 av 7
Lawal Ismail. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
6 av 7
Patrik Werner. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
7 av 7
Degerfors IF:s nya ordförande Suzanne Hällström. I bakgrunden skymtar Stora Vallas klassiska träläktare, som har byggts om inför den här säsongen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Rivstart för Degerfors - imorgon väntar svenska mästarna i cupen

8:47 min

Häromdan valde Degerfors IF sin första kvinnliga ordförande någonsin. Och imorgon drar tävlingsspelet igång för i år, när klubben ställs mot regerande svenska mästarna Malmö FF i cupen.

Det är gruppspelet i Svenska cupen som inleds imorgon. Degerfors spelar borta mot Malmö, och senare väntar superettanlagen Hammarby och Ängelholm.

Att möta Malmö är en härlig utmaning, tycker Sebastian Castro-Tello, Degerfors nyförvärv på offensiva mittfältet.

– Det ska bli kul att möta ett så bra lag, säger han.

Sebastian Castro-Tello har tidigare spelat i Hammarby och i Ravan i Azerbajdzjan, och han har bara positivt att säga om sin nya klubb.

– Vi håller hög nivå. Så länge vi håller boll och har flytet med oss och det känns rätt kan vi slå vilket lag som helst, säger Sebastian Castro-Tello, som tror på en topp-fem-plats i superettan i år.

Ett annat nyförvärv är anfallaren Peter Samuelsson, tillbaka i rödvitt efter ett par år i Örebro. Han är medveten om att det blir tufft mot Malmö imorgon.

– Vi möter svenska mästarna, det är ett fantastiskt lag och de har bara värvat mer och mer. Men i cupen kan allting hända. Vi får åka ner och kanske lära oss något av matchen, men vi går för vinst så klart, säger han.

Degerfors tränare Patrik Werner konstaterar också att det blir svårt mot Malmö. Men någon extrem rödvit defensiv, med säckförsvar och långbollar, blir det inte.

– Ett sånt spel kan inte vi. Vi ska försöka spela vårt spel. Naturligtvis är vi medvetna om att Malmö kommer att ha mer boll, och vi blir väl lite låga i försvarsspelet, men samtidigt är det viktigt att våga spela vårt eget spel och utnyttja det vi är bra på med vårt passningsspel. Lite snabba omställningar där nere blir förhoppningsvis vår lycka, säger Patrik Werner.

Hur är läget i laget?

– Det är lite småskavanker. Det vi vet är att Marcus De Bruijn inte blir med ner, han har lite problem med ett knä även om det inte är något allvarligt. Sedan är Pontus Jakobsson sjuk.

Häromdan valdes också Suzanne Hällström till ny ordförande i Degerfors IF. Hon är därmed den första kvinnliga ordföranden i klubbens 107-åriga historia.

– Det känns naturligtvis spännande att bli vald till ordförande. Sen har jag varit kvinna hela livet, så jag vet inte hur det skulle ha känts om jag var man, säger hon.

Hon tyckte att det kändes mer normbrytande när hon för fyra år sedan blev den första kvinnan på länge i klubbens styrelse, än när hon nu tillträder som ordförande.

Till vardags jobbar Suzanne Hällström med näringslivsfrågor på Degerfors kommun. Frågan är om det kan vara till nytta när fotbollsklubben jagar sponsorer.

– Nej, jag drar inte nytta av det. Men jag är kanske ett mer känt ansikte än om jag inte hade jobbat där. Så det är klart, jag har personliga relationer till folk, de vet vem jag är.

Degerfors IF är för övrigt inte det enda värmländska lag som drar igång tävlingsspelet imorgon. Även division två-laget Carlstad United är kvar i cupen, och spelar på lördagseftermiddagen hemma mot allsvenska Brommapojkarna. Övriga lag i Carlstads grupp är allsvenska Åtvidaberg och superettanlaget Jönköping.

Degerfors match i Malmö börjar klockan 13 och Carlstads hemmamatch mot Brommapojkarna startar en timme senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista