Yoweri Museveni skrev tidigare i veckan under anti-gaylagen, vilket har väckt en internationell storm av protester. Foto: Rebecca Vassie/AP Photo.

Värmländsk ugandier: Protester mot antigaylag påverkar inte regimen

1:12 min

Den nya anti-gaylagen i Uganda har väckt starka reaktioner i omvärlden. Men protesterna påverkar inte Ugandas president Yoweri Museveni, tror en värmländsk ugandier som P4 Värmland har träffat.

– Han bryr sig inte om det. Han har ett annat partnerskap som ger pengar, med Kina, så han bryr sig inte om biståndet, säger John, som egentligen heter något annat.

John hade en högt uppsatt position i Uganda tills han fängslades av politiska skäl på 1990-talet. Han flydde sedan och bor numera i en värmländsk kommun, och han är starkt kritisk mot Yoweri Museveni, Ugandas president sen 28 år tillbaka.

Tidigare i veckan skrev Museveni under den nya lagen, som innebär att homosexualitet kan ge livstids fängelse. Lagen gör det också kriminellt att inte ange någon som man misstänker är homosexuell.

Till amerikanska CNN har Museveni sagt att homosexualitet är äckligt och inte ska omfattas av mänskliga rättigheter.

Lagen har väckt skarp kritik, och den svenska regeringen ska se över den del av biståndet som går till ugandiska staten, 70 miljoner kronor.

John tycker att omvärlden borde ha reagerat tidigare mot den ugandiska regimens agerande i flera olika frågor och bristen på demokrati.

Att det numera är Kina som är Ugandas viktigaste partner gör att Museveni inte bryr sig om reaktionerna i väst, tror John, och ser den nya lagen som politisk taktik för att stärka sin position inför nästa presidentval.

– Jag tror att det är taktik, för 2016 är det allmänna val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista