Thomas Rundqvist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Thomas Rundqvist invald i ishockeyns Hall of Fame

Färjestads Thomas Rundqvist har blivit invald i svensk ishockeys Hall of Fame. Enligt juryn så är Thomas Rundqvist en av Sveriges största ishockeyspelare och har bland annat som lagledare varit med om att ge Färjestad tre SM-guld.

Thomas Rundqvist kommer att hyllas av Svenska Ishockeyförbundet före nedsläpp i matchen Färjestad - Skellefteå lördagen den 8 mars.

Juryns motivering:

"Vimmerbypojken Thomas Rundqvist blev till sist en av våra största ishockeyspelare och det hade nog inte så många tippat på i unga år. Men Thomas var äregirig med en vilja av sällan skådat slag och till sist utvecklades här en av våra riktigt stora ledare också.

Han förde Färjestads BK till stora framgångar som lagkapten (tre guld) och Han var lagkapten länge i Tre Kronor, inte minst i den fantastiska VM-turneringen i Helsingfors och Åbo 1991. I den turneringen spelade Thomas Rundqvist sitt livs ishockey och var landslagets store härförare, då fyllda 31 år. Han gjorde bland annat mål i fem raka VM-matcher.

När han 1993 i början av april mot Norge i Oslo gjorde sin 253:e landskamp trodde man allmänt att han skulle få behålla det rekordet för alltid, så blev det dock inte. Men 267 landskamper är inte heller det fy skam.

Thomas provade NHL i Montreal Canadiens, men det blev bara två matcher i ligan. Hans karriär i Färjestads BK och Tre Kronor är i stället desto mera imponerande, liksom meritlistan med bland annat två VM-guld. När han "varvade ned" som aktiv i österrikiska Feldkirch blev han tillsammans med Bengt-Åke Gustafsson Europamästare för klubblag. Som ledare har han verkat i olika positioner i Färjestads BK."

Tidigare FBK-spelare som valts in är Håkan Loob, Ulf Sterner, Pekka Lindmark, Arne Strömberg (ledare), Jörgen Jönsson och Bengt-Åke Gustafsson.

Även Tord Lundström, med förflutet i Brynäs, har blivit invald i hockeyns Hall of Fame.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista