Foto: TT

John Kristian Dahl vann Vasaloppet

2:13 min

Norrmannen Audun Laugaland var på väg mot en säker seger. Men under de avslutande kilometrarna tröttnade han, och strax före mål kunde landsmannen John Kristian Dahl gå om och vinna Vasaloppet 2014. Oskar Persson från SK Bore i Torsby blev bäste värmlänning på en sjuttonde plats.

Tvåa blev Johan Kjölstad. Bäste svensk blev Jörgen Brink på tredje plats. Daniel Tynell från Grycksbo kom in på 7:e plats. I damklassen vann Laila Kvele.

Till en början bestod tätklungan av uppemot 50 åkare. Tempot var beskedligt och många hängde med utan problem.

Men så gick Espen Harald Bjerke loss. Norrmannen ledde i flera mil och som mest med över två minuters marginal.

Men han tröttnade. Och strax efter kontrollen i Hökberg fångades han in av Audun Laugaland.

Laugaland var på väg mot, en tillsynes, säker seger. Men under de sista kilometrarna tröttnade han och strax innan Mora var de jagande åkarna ikapp.

Slutdelen av loppet fick avgöra, och John Kristian Dahl var starkast. Norrmannen vann Vasaloppet 2014, närmast före landsmannen Johan Kjölstad och Jörgen Brink.

– Det var svåra förhållanden. Jag försökte ligga med, spara på krafterna och skidorna. När det var två kilometer kvar satsade jag allt. Det fick brista eller bära. Jag gjorde ett rejält ryck och fick ett par meter, det är fantastiskt, säger Dahl till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista