Ann-Louise Eriksson vill att tågen ska stanna i Ivarsbjörke. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar kollektivtrafiken

Tågen stannar inte längre i Ivarsbjörke

Ann-Louise: "Det har blivit försämrat"
1:33 min

När kollektivtrafikkartan i Värmland ritas om och stationer dras in är det många som drabbas. För tio år sedan köpte Ann-Louise Eriksson hus i Ivarsbjörke mellan Sunne och Lysvik. Då hade de tre kilometer till tågstationen men nu har hållplatsen dragits in och nu får de åka bil en mil innan de kan gå på tåget.

– När vi flyttade hit gick tåg och buss på ett annat sätt än vis. Det har ju blivit försämrat. idag stannar inte tåget.

Om ni velat flytta hit idag när det ser ut som det gör idag. Hur hade det påverkat ert beslut att bosätta sig här?

– Då hade vi sett att det inte funnits någon möjlighet för då hade inte barnen kunnat ta sig till skolan. Det tittade vi på när vi flyttade hit, säger Ann-Louise Eriksson.

Idag löser familjen det hela med att skjutsa med bil. Den äldste sonen är så gammal att han kan åka bil själv till skolan. Hur det ska lösas för den yngste sonen, som vill börja på gymnasiet i Torsby, är oklart.

– Hur han ska ta sig en mil till tåget vet jag inte. Om han kan gå på skolan eller inte vet jag inte idag, säger Ann-Louise.

Hon tycker att utvecklingen för de som bor på landsbygden är oroväckande. Det har bara blivit sämre och sämre, tycker Ann-Louise. Den förklaring hon fått tycker hon också är dålig.

– Att det ska gå direkt från de stora stationerna handlar om att det ska gå fort. Men vill vi ha ett "snabbare" samhälle. Alla minuter vi jagar, vad tjänar vi på det?

Ann-Louise Erikssons tycker att det hon önskar är rimligt och inte borde vara helt omöjligt:

– Att tågen som går förbi ska stanna när man önskar.

Vad tycker du om kollektivtrafiken?
Vecka 10 kommer vi att titta närmare på kollektivtrafiken i länet. Har du har du tips så hör av dig på P4varmland@sr.se eller till vår publikredaktör Sara Johansson 054-777 26 64.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".