1 av 2
Lena Nordqvist är ordförande för Insolvens i både Värmland och Sverige och risken finns att föreningen läggs ner. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Att bli skuldsatt är inte som tv-programmet Skuldfällan där folk lever över sina tillgångar. De flesta hamnar där på grund av personliga tragedier. Anita Bergström från Kristinehamn är en av dem. Foto Anders Persson/Sveriges Radio

Insolvens nedläggning drabbar de skuldsatta

1:19 min

Föreningen Insolvens, som sedan nio år tillbaka har hjälpt skuldsatta personer i Karlstad, får sitt stöd från kommunen sänkt från 436 000 kronor till 135 000 i år. En minskning som gör att föreningen med all sannolikhet kommer att läggas ner.

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad tog reda i höstas nya beslut om pengar till föreningar. Om en förening får mer än 287 000 kronor i lönestöd så ska kommunen gå ut och göra en upphandling kring tjänsten. Dessutom anser de att Insolvens inte är en lokal förening, utan jobbar i hela Sverige.

En förklaring som Lena Nordqvist, ordförande för Insolvens i både Värmland och Sverige, inte håller med om.

– Insolvens riks sitter här, men jag hjälper bara folk från Värmland. Får vi inte pengar så har vi inte råd att driva föreningen vidare, säger Lena Nordqvist.

Att bli skuldsatt är inte som tv-programmet Skuldfällan där folk lever över sina tillgångar. De flesta hamnar där på grund av personliga tragedier. Anita Bergström från Kristinehamn är en av dem. Hon fick till slut hjälp av föreningen Insolvent.

– Jag gick igenom en svår skilsmässa som drabbade mig ekonomiskt. När den var över blev jag svårt sjuk och genomgick en svår operation. Jag hamnade mellan stolarna hos myndigheterna. Hon fick avslag på sin sjukpenning och hon drogs djupare ner i ett ekonomiskt träsk. En räddning blev att hon efter sju år beviljades sjukpenning, men alla skulder fanns kvar och de växte.

När det var som värst fick Anita Bergström kontakt med insolvens och det mötet blev vändningen.

– Jag hoppas att insolvens överlever, men att det blir en regional fråga, inte bara en kommunal fråga, för det är det är skuldsatta från hela Värmland som kontaktar föreningen, säger Anita Bergström.

Anders Persson
anders.a.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista