Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

Trångt för havsörnen i Värmland

Arbetet för att bevara havsörnen har gått så bra att det nu börjar bli trångt längs den värmländska Vänerkusten. Inom några veckor påbörjar Länsstyrelsen årets inventering.

2001 häckade det första havsörnsparet på många decennier i Värmland. Sedan dess har antalet örnar i området ökat stadigt.

Förra året registrerades 19 revir. Tio av dem fick ungar, vilket gör att det går att anta att antalet häckande par i år kan bli något fler.

- Det går väldigt bra för dem. Enda problemet är väl egentligen att de kan ha svårt att hitta bra boträd i lugna områden, säger Johan Bohlin på Länsstyrelsen i Värmland.

Om några veckor inleds årets inventering, men nu är örnarna så många att länsstyrelsen är beroende av att få in tips från markägare och fågelintresserade. Att själv åka ut och titta på bona hinner Johan Bohlin inte med längre.

- De är så många nu. Det är svårt att veta, men det börjar blir trångt mellan reviren och en gissning är att det snart är fullt, säger han.

Redan nu drar sig havsörnarna längre norrut för att hitta en boplats.

Unga havsörnar är mycket rörliga. I slutet av förra året fotograferades till exempel en havsörn född i Kil utanför Roskilde i Danmark. Och örnar från Öland och Lappland har häckat i Värmland. Att de rör sig så mycket gör också att de inte dras med samma inavelsproblem som exempelvis vargen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista