Efter 40 års verksamhet i Ambjörby kan Byggelit där fövandlas till ett trätekniskt center. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Trätekniskt center kan ge 20 jobb i Ambjörby

1:26 min

Ett trätekniskt center är på väg att bildas efter spånskivefabriken Byggelits nedläggning i Ambjörby. Ett tjugotal jobb beräknas satsningen ge. Initiativtagare är Torsby kommun, folkhögskolan i Stöllet och privata företagare.

I kölvattnet efter Byggelits nedläggning av spånfabriken i Ambjörby så har det varit många funderingar på vad som ska hända med lokaler och maskiner. Nu finns det ett färdigt koncept där tanken är att bilda ett regionalt träcenter.

– Det finns ju inget träcenter i Mellansverige, säger Thomas Stjerndorf, kommunchef i Torsby kommun.

Förhoppningen är att satsningen ska skapa ett 20-tal nya arbetstillfällen. Torsby kommun, som står bakom idén, satsar tre miljoner kronor. Lokala företagare har uttryckt sitt stöd och centrets bas ska ligga vid folkhögskolan i Stöllet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista