Nationalistiska grupper mest aktiva i Karlstad

Högerradikala och nationalistiska grupper blir allt mer aktiva i Sverige. En ny rapport från stiftelsen Expo som publiceras idag visar att Värmland ligger på tredje plats i landet när det gäller genomförda aktiviteter. Sett till kommuner ligger Karlstad i topp i landet med 129 aktiviteter.

Förra året genomförde högerextrema grupper 351 aktiviteter i Stockholm, 330 aktiviteter i Västra Götaland och 309 aktiviteter i Värmland. I Värmland har det varit en ökning med 135 procent sedan 2012.

Det är framförallt propagandaspridningen som ökar, på fem år är ökningen 40 procent. Manifestationer som torgmöten och offentliga flygbladsutdelningar har ökat med 26 procent .

I Värmland är det tre grupper som genomfört aktiviteter, Svenskarnas parti, Svenska Motståndsrörelsen och Nordiska Nationalsocialister - och aktiviteter har genomförts i samtliga sexton kommuner.

Värmland är det län i Sverige där Svenskarnas parti varit mest aktiva under 2013. Partiet har satsat starkt och byggt upp lokalgrupper i Karlstad, Forshaga, Grums och Hammarö.

Sett till kommuner ligger Karlstad i topp i landet med 129 aktiviteter och därefter Stockholm med 77.

Enligt Expo säger ökningen av antalet aktiviteter inget om det skett en ökning av antalet medlemmar - även om både Svenska motståndsrörelsen (SMR) och Svenskarnas parti (SvP) uppger att de fått flera medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".