1 av 9
Irma Axelsson, Nikki van Riet och Amanda Oldenmark går i trean på gymnasiet i Torsby, och har alla siktet inställt på att lämna landsbygden och dra till större städer efter studenten. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 9
Elvisnörden och hårfrisörskan Anna-Pia Karlsson öppnade Memphis café i Östmark som lockat busslaster med folk från när och fjärran.
3 av 9
En hel del arbete återstår för Magnus och Emma Petersén, innan jordskeppet är färdigt. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 9
Bildäcken är en viktig beståndsdel i det blivande jordskeppet. De utgör väggar och fylls med sand. Och bygget är täckt av presenning, som skydd mot vädret. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
5 av 9
Mallbacken tränar på konstgräs i Sunne, inför hemmapremiären mot Umeå södra på annandag påsk. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
6 av 9
Alyssa Whitehead. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
7 av 9
Finska Mallbackenanfallaren Kaisa Ranki. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
8 av 9
Mallbackens lagkapten Frida Broström. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
9 av 9
Hedvig Nilsson och Magnus Hermansson leder Annandagsmorgon från Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson

Annandagsmorgon från Värmland om tjejer på landsbygden

Tjejer på landsbygden är ofta en osynlig grupp i det mediala rampljuset. Men i Annandagsmorgon från Värmland i P1 idag sattes fokus på just denna grupp. Vi möter tjejer som vill flytta och tjejer som faktiskt har flyttat till landsbygden, och hör experter och forskare från norr till söder.

Urbaniseringen av Sverige pågår ju sen många decennier, och när landsbygdens avfolkning diskuteras i politiken talas det ofta om att det är tjejerna som drar, men killarna blir kvar.

Stämmer det, och i så fall varför? Är tjejerna nyckeln till landsbygdens överlevnad? Och om hoppet hos landsbygdens starke män står till de unga kvinnorna, vad gör man i så fall för att få dom att stanna?

Det är några av frågorna som diskuteras i programmet. Vi hör bland andra forskaren Lotta Svensson, genusvetaren Marie Nordberg, landsbygdsstrategen Christel Gustafsson och Hela Sverige ska levas ordförande Åse Blombäck.

Vi träffar gymnasietjejer i Torsby, som ger sin syn på den egna framtiden, vi kollar in ett jordskeppsbygge i Hällekil och vi möter Anna-Pia som driver Elviskafé i Östmark. Vi hör Milan, som flyttade från Kongo till en by i Medelpad och har gett sig in i skogsnäringen, och vi hälsar på när Mallbackens fotbollsdamer tränar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".