1 av 3
Staffan Ekengren med boken "Kärlek till en skrot". Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Staffan Ekengren.
3 av 3
Staffan Ekengren fotar vid bilkyrkogårdenen. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Staffan är kär i en bilskrot

"Det är färger, det är mönster"
7:37 min

2012 blev Staffan förälskad i bilskroten i Båstnäs söder om Töcksfors. Det handlar om tusen gamla bilvrak, två hektar skrot, färgsprakande rost och flagnad lack och träd och buskar som växer upp ur trasiga motorhuvar.

Staffan besökte bilskroten och spenderade många timmar med att fotografera bilarna. Han samlade också på sig historier från ortsbor som ville hjälpa till med dokumentationen. Nu har fotografierna sammanställts till en bok och en utställning.

– Min resa började sommaren 2012. Jag tänkte åka på en fotoutflykt och fick tips om bilskroten i Båstnäs. Efter ett par timmar kände jag att jag inte var klar. Tre veckor senare åkte jag dit igen och sen igen. Detta fortsatte under två års tid och jag tror inte resandet är över än. Det är nog en livlång relation jag har fått med denna skrot, säger Staffan Ekengren.

Någonstans mellan 500 och 700 skrotbilar, dom flesta över 50 år gamla står på den så kallade bilkyrkogården i Båstnäs, drygt 2 mil söder om Töcksfors.

Miljökontoret i Årjängs kommun har inlett ett projekt där gamla bilskrotar ska granskas ur miljösynpunkt. Bilkyrkogården i Båstnäs ingår i denna gransknng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".