1 av 5
Nyrenoverade arbetarbostaden på Mårbacka. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 5
Kenneth Johansson klippte bandet. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 5
Nyrenoverat kök i tidstypisk stil. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
4 av 5
Hilding Bergqvist. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
5 av 5
Landshövdingen Kenneth Johansson invigningstalar tillsammans med Hilding Bergqvist. Foto: Lennart Nordenstein/Sverges Radio.

Igår invigdes arbetarbostaden på Mårbacka

Igår invigdes den gamla arbetarbostaden i Mårbacka av landshövdingen Kenneth Johansson tillsammans med ett hundratal intresserade.

Bostaden som var nära att rivas räddades i sista stund 2006 av Hilding Bergqvist. Nu är huset färdigrenoverat för 1,2 miljoner kronor.

Arbetarbostaden på Mårbacka har renoverats grundligt i två år och den tidstypiska inredningen minner om flydda tider när Selma Lagerlöf drev lantbruket.

Men det var på vippen att huset revs 2006, och det var rena turen att Hilding Bergqvist, idag 87 år gammal, fick se i tidningen att arbetarbostaden byggd 1908 skulle rivas. Med stor entusiasm och iver lyckades Hilding, vars föräldrar bodde på Mårbacka när Selma levde, engagera frivilliga och med stöd från länsstyrelsen står nu arbetarbostaden på Mårbacka klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista