Kristina Erikssons picknick-smörgåstårta med jordgubbar, sweet chili, kräftsjärtar och jordgubbar.

Smörgåstårtan - en svensk nationalrätt

Kristina Eriksson om smörgåstårtor
8:58 min

I studenttider bakas det många smörgåstårtor - en festrätt som svenskar är ganska ensamma om. Kristina Eriksson, kokboksförfattare ger sina bästa tips för att lyckas med smörgåstårtan, och bjuder på ett eget recept på en ovanlig variant: Kristinas picknick-tårta, med kräftsjärtar, skinka, jordgubbar, sweet chilli och körsbär!

Picknicksmörgåstårta med jordgubbar, körsbär och kräftstjärtar

Keso- och sweet chilifyllning
500 g keso
1 dl majonäs
1 dl créme fraiche
4 msk sweet chilisås
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Fyllning
3/4 äpple
1 dm gurka
170 g avrunna kr'ftsjärtar

Garnering
100 g pastrami eller skinka
170 g avrunna kräftstjärtar
1/2 l jordgubbar
ca 4 dl körsbär
3 dl vinbär

Så gör du:

Lägg ihop två brödhalvor till en rund kaka på en bricka. Blanda keso, majonäs, crème fraiche, sweet chilisås, dill, gräslök, salt och peppar. Bred hälften av keso- och sweet chilifyllningen på brödskivorna, så att skarvarna förskjuts. Täck med resten av keso- och sweet chilifyllningen. Garnera med pastrami, kräftsjärtar, jordgubbar, körsbär och vinbär.

Receptet är hämtat ur Kristinas bok "Älskade smörgåstårtor" (Semic förlag)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".