Patrik Fridén, Svenskarnas parti i Karlskoga. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Nazistiska Svenskarnas parti vill utvisa alla icke-européer

6:39 min

I höst kandiderar nazistiska Svenskarnas parti till kommunfullmäktige i Karlskoga, Karlstad och Forshaga. Patrik Fridén ställer upp i valet till riksdagen och Karlskoga kommun - viktigaste frågan för honom är att stoppa all utomeuropeisk invandring och utvisa alla icke-européer.

För att av göra vilka som ska få stanna kvar i Sverige vill nazistiska Svenskarnas parti (om man får makt och inflytande) inrätta en ny myndighet som är speciellt avsedd för att urskilja till vilken grupp människor hör:

– Denna myndighet ska avgöra gränsfall. I de flesta fall kan man avgöra, vem som är europé eller inte, säger Patrik Friden (SvP).

Men det kan ju hända att familjer bott flera  här i flera generationer. Menar du då att man ska skicka folk till länder de aldrig varit?

– Alltså, återvandringsplanen kommer att vara en prioriteringslista, sist in först ut. Sen så är det givetvis så att kriminella invandrare ska utvisas först. Det beror helt enkelt på hur närbesläktade de är och hur länge de bott här. Har de bott här länge får de återvandra vid ett senasre tillfälle, säger Patrik Fridén.

Hur blir det med barn till människor som bott här i flera generationer?

– Barn i blandäktenskap är inte att räknas som européer, nej.

Så svenska barn ska skickas iväg?

– Det är tänkt att partiet, om det sitter i riksdagen med maktinflytande, ska starta en återvandringsplan för utomeuropéer.

Det låter inte helt olikt det Hitler talade om?

– Nej de hade en mycket snävare rassyn. Vi anser att slaver och sydeuropéer är att räkna som européer. Så det är inte samma syn, säger Patrik Fridén (SvP).

Frågan är vad man gör om man inte kan skicka de icke önskvärda svenskarna till det land som den specialuppbyggda statliga myndigheten har bestämt. Patrik Fridén svarar:

– Då får man skicka dem till de närområden där de kan tas emot. Om det nu inte kan tas emot i det som ska räknas som ursprungsland.

Tycker du själv att detta låter realistiskt?

– Ja, det är den enda saken man kan göra om man ska kunna säkra svenskarnas existens i framtiden. Med det demografiska hot som ligger över oss och alla europeiska folk är det det minsta man måste göra, säger Patrik Fridén.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén gick igår ut och rekommenderade alla skolor att inte ta emot något parti alls inför valet i höst, just för att hindra Svenskarnas parti från att marknadsföra sin politik (läs mer här).

– Det verkar vara ett lagvidrigt beslut. Vi får väl helt enkelt lämna in en JO-anmälan och se hur det artar sig?

Han har ingen förståelse för att det skulle finnas elever som känner sig hotade av att nazister är i skolan.

– De elever som har anledning att känna sig otrygga är de elever som har nationalistiska åsikter. De får ju veta att deras åsikter inte accepteras i skolmiljön, säger Patrik Fridén.

Men förstår du inte att de elever, som skulle bli utkastade ur landet om ni fick bestämma, känner sig hotade och rädda?

– Nej, jag förstår inte det. Visst vi har en återvandringsplan, men det är inte så att vi är otrevliga och elaka. Vi är artiga och försöker sköta oss, säger han.

Ekot granskar just nu Svenskarnas parti. Läs mer här.

Om Svenskarnas parti:

Är ett nynazistiskt parti som uppstod när Nationalsocialistisk Front (NSF) lades ner. Partiet hette först Folkfronten.

2009 bytte man namn till Svenskarnas Parti (SvP). Partimedlemmarna vill själva hellre kalla sig nationalister än nazister.  

Partiet ställer i år upp till val i bl.a. Karlskoga, Karlstad och
Forshaga.

När partiet i valet 2010 fick ett mandat i kommunfullmäktige i Grästorp var det första gången sedan 1940-talet som ett nazistiskt parti tog plats i en folkvald församling i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista