Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen berättar att hon märker av motståndet, men att hon tycker att folk vill ha varg, men inte så många. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

Acceptansen för vargar har minskat i Värmland

1:29 min

42 procent av Värmlänningarna vill att stammen ska minska, medan 31 procent tycker antalet är bra som det är. Det visar en ny undersökning som Novus, i uppdrag av Sveriges Radio gjort.

Siffrorna förvånar inte Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, men hon kan utläsa andra tendenser från undersökningen.

– Det jag kan läsa ut är att både de som vill minska stammen och de som vi har stammen på den nivån som är i dag tycker att vi ska ha licensjakt på varg.

För fyra år sedan gjordes en liknande undersökning och då tyckte 45 procent att vargstammen låg på en rimlig nivå, 29 procent tyckte att det skulle vara färre vargar.

Maria Falkevik menar på att skillnaderna i opinionsundersökningarna beror på att det är fler vargar i dag. Har folk vargar nära inpå där man bor så är oftast motståndet mot vargar större.

– Vi håller just på med årets inventering och den visar att hälften av Sveriges vargar håller till i eller just runt Värmland, säger Maria Falkevik.

Fakta om undersökningen

- Undersökningen har genomförts med genom webbintervjuer i Novus Sverigepanel. Novus Sverigepanel är slumpmässigt rekryterad och riksrepresentativ avseende ålder, kön och region i åldersspannet 18-79 år, mer om Sverigepanelen och genomförandet sist i rapporten.

-Totalt genomfördes 11475 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år under perioden 25 april till 13 maj  2014. Av dessa var 504 intervjuer med personer boende i Värmlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista