Rökning på uteserveringar - en delad fråga

3:21 min

Soliga dagar lockar många till uteserveringar. Sen år 2012 råder det totalt rökförbud på inomhusserveringar men en majoritet av uteserveringarna tillåter fortfarande rökning. Detta är en fråga som rör upp känslor hos värmlänningarna.

Servitrisen Maryann Andersson förklarar varför hon tror att så få restauranger och krogar väljer att införa rökförbud.

– Det känns som att de är standard att ha rökning på uteservering. Man kanske inte drar så många kunder annars, säger Maryann Andersson.

Daria Jodat driver två resturanger i centrala Karlstad, och han har tagit ställning i frågan. Fram till kl 22 00 råder totalt rökförbud på hans uteserveringar.

– Jag tycker att uteserveringar ska vara rökfria. Det handlar om allmänna platser där det kan finnas barn och folk som sitter och äter. Röka, de får de gjöra någon annan stans, säger Daria Jodat.

År 2012 genomfördes en opinionsundersökning som visade att hela 78% av det svenska folket är för rökfria uteserveringar. Samma år startade Astma och Allergiförbundet en kampanjen ”För rökfria uteserveringar”. Kampanjens syfte är att uppmuntra fler resturange, caféer och krogar att införa rökförbud. Marita Sedvallson, ordförande på Astma- och allergiförbundet förklarar varför rökförbud på uteserveringar är viktig fråga.

– Den som sitter på en utomhusservering bredvid en rökare får i sig lika mycket skadliga ämnen som på om de suttit inomhus. Särskillt mycket påverkas astmatiker och barn,  säger hon.

Trots att kampanjen är inne på sitt andra år har endast elva svenska uteserveringar anslutigt sig.  Maritha Sedvallson, ordförande på Astma- och Allergiförbundet är besviken över att så få uteserveringar infört rökförbud. Hon menar att skadeverkningarna av den passiva rökningen borde motivera fler krögare, restaurang och caféerägare.

– De som är lite motsträviga till rökfria utemiljöer säger ofta att man måste ha sin egen frihet. Men när en persons frihet inskränker på en annan persons frihet blir det väldigt svårt att motivera, tycker jag, säger Maritha Sedvallson.

Kampanjen ”För rökfria uteserveringar” kommer att avslutas vid årsskiftet men Astma- och Allergiförbundets påverkansarbetet för fler rökfria utomhusmiljöer kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista