Jenny Wenhammar, grundare av Femen Sverige.

Jenny använder sina bröst som politiska vapen

"Vi vill själva definiera vår egen kropp"
5:59 min

Det är inte för inte de kallas bomber. Brösten har fått en sprängkraft. Magdalena i Karlstad blev tillfälligt avstängd från Facebook efter att ha lagt upp en selfie där hon solar topless. Hennes killes topless-bild fick vara kvar. Någon som ständigt trotsar detta tabu är Jenny Wenhammar, grundare av svenska Femen:
- Förra året var jag blockerad från Facebook halva året, berättar hon.

Jenny Wenhammar använder själv sina bröst som politiska vapen. Senast i Almedalen, där hon störtade in barbröstad under statsminister Fredrik Reinfeldts tal som en protest mot gruvindustrin.
- Vi vill själva definera vår egen kropp, och det gör vi i Femen med våra politiska budskap målade över bröstkorgen.
Hennes sätt att uttnyttja bröstens sprängkraft är inget som applåderas av samtiden.
- Vi i Femen är ganska hatade i alla läger, berättar Jenny Wenhammar.

Hon startade den svenska filialen i solidaritet med femenaktivisterna i Ukraina. Det tog en kvart över Facebook. Men í just detta forum jobbar hon i motvind:
- Jag har 6 olika konton eftersom jag blir blockerad hela tiden om jag missar att retuschera någon bröstvårta. Facebook diskriminerar alla som inte är heterosexuella män, tycker Jenny Wenhammar som uppskattar Magdalena lilla topless-experiment.
- Jag tycker det är jättebra att hon gjort det här. Hela det här amerikanska sättet att förhålla sig till kroppen och nakenhet... Jag tycker vi har haft en mer naturlig inställning till det i Sverige. För 30 år sen var det väl ingen som trodde att vi skulle debattera detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".