Fredsmonumentet i Morokulien. Foto: Ida Knutsson.

200 år av fred firas i Morokulien

0:58 min

Idag är det exakt 100 år sedan fredsmonumentet i Morokulien i Eda restes för att fira den då 100-åriga freden mellan Norge och Sverige. Monumentet har nu rustats upp och står som medelpunkt under helgens firande av den 200-åriga freden.

Hela helgen ska det firas. Själva huvudarrangemanget hålls idag kl. 10 i Morokuliens amfiteater. 

– Då kommer Sveriges talman och Norges stortingspresident att tala, fredskantaten kommer att framföras. Sen är ju invigning av den nya fredsklockan, säger Ann-Louise Axelsson som är turistkonsulent i Eda kommun.

Den nya fredssymbolen i form av en fredsklocka är skänkt från Sydkorea. Representanter därifrån kommer för att delta vid invigningen. Klockan är gjord av tusentals kulhylsor från olika krig. 

– Tanken är ju att vi ska ringa in freden här i Morokulien, säger Ann-Louise Axelsson.

Hela helgen kommer en matmässa pågå där man kan köpa med sig närproducerad mat från både Norge och Sverige. Men även kvällstid kommer den 200-åriga freden att uppmärksammas. Detta genom en musikfestival med band både från Norge och Sverige.

– Scenen är placerad mitt på gränsen, avslutar Ann-Louise Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista