Föräldrar till cp-skadade barn kräver stöd av landstiget

1:14 min

Föräldrar till barn i Värmland med en hjärnskada fortsätter sin kamp för att slippa betala för en särskild behandling som i andra landsting är gratis. I går hölls ett stormöte med inbjudna landstingspolitiker.

Föräldrarna från Värmland som kommer till Move & Walk för att träna sina barn, får betala träning och boende själva.

60 procent av alla CP-skadade barn i Sverige har tillgång till konduktiv pedagogik genom landstingsbeslut, dock inte de som bor i Värmland.

En av de drabbade föräldrarna, Maria Skinnargård, ser det som en rättvisefråga.

– Det är väldigt, väldigt orättvist att barn ges olika möjligheter beroende på vart man bor i Sverige. I många landsting bekostar man träning en gång per år, i Värmland får vi själva betala för detta.

I våras kallade 15 berörda familjer alla landstingsråd till ett stormöte den 14 maj. Bara en kom, Marianne Utterdahl, Sjukvårdspartiet. Hon hade med sig ansvarig tjänsteman, divisionschefern Jan Hultbäck.

Igår var det nytt möte och uppslutningen var då en helt annan:

– Det saknades bara två landstingsråd och de som kom visade ett stort intresse och l7yssnade på vad vi hade att säga, säger Maria Skinnargård.

Nåt löfte om att också Landstinget i Värmland ska betala för barnens träning lämnades dock inte på tisdagskvällen. Frågan ska dock diskuteras vidare till veckan och sedan utredas. Ett svar är lovat före jul, enligt Maria Skinnargård.

Konduktiv pedagogik (KP) är ett utbildningssystem utvecklat speciellt för barn och vuxna med neurologiska funktionshinder såsom CP, Stroke, Parkinson, MS och hjärnskador genom olycka. Grundtanken med pedagogiken är att den neurologiskt funktionshindrade personen ska lära sig leva ett rikare och mer självständigt liv, efter sina förutsättningar. Konduktiv pedagogik utarbetades vid 1900-talets mitt i Ungern av läkaren András Pető, genom sitt arbete med barn med CP-skada. (Wikipedia)