Solig sommar leder till fler hudcancerfall

5:34 min

Den här sommaren har det slagits rekord i antal soltimmar på flera orter runtom i landet. Samtidigt som folk väljer att ligga och steka i solen ökar också antalet människor som får hudcancer. Och Värmland är inget undantag.

– Det har varit en fördubbling av fall med malignt melanom de sista tio åren. Då var det 60 fall av malignt melanom, idag är det 120 fall per år. Det jobbiga är att var sjätte kanske avlider av sjukdomen, säger Robert Holk, hudläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

1970 var det 15 melanom per år i Värmland. På bara 40 år är det åtta gånger så många fall.

– Jag kom tillbaka från min semester för några veckor sedan. Jag har opererat bort fyra melanom på dessa veckor, säger Robert Holik.

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige och malignt melanom är den allvarligaste formen av den.  Men det kan ta 5 till 15 år innan konsekvenserna av sommarens solande kan börja bli synliga. Förutom att smörja in sig med solskyddskräm ska man hela tiden försöka hålla koll på sina födelsemärken.

– Titta efter nya fläckar och titta om det är en förändring i en redan befintlig fläck (färg, form eller storlek). Det kanske är en fläck som beter sig annorlunda på något sätt. Det tar vi på största allvar och skär bort den, säger Robert Holik.