Sabinas pappa om rymningen: "Det här kanske är planerat"

2:40 min

För elva år sedan mördades Anders Moqvists dotter Sabina av en psykiskt sjuk man. I söndags rymde den dömde 34-åringen från rättspsyk i Kristinehamn. Anders Moqvist är kritisk till att 34-åringen kunde avvika så enkelt.

– Jag fick veta detta via min sambo för jag var i Norge när detta inträffade i söndags. Hon berättade för mig att hon hade blivit uppringd av polisen som informerade om vad som hänt. Min sambo gick då och löste dörrar och fönster.

Är det ett misslyckande för vården att mannen kunde rymma?

– Jag ska inte säga att det är ett misslyckande för vården i sig för jag har respekt för personalen och de rutiner de jobbar efter. Men, den här personen är ju dömd för allvarliga brott och som skulle renderat livstids fängelse om han ansetts frisk. Därför är väl jag starkt kritiskt till att han kunde gå ut på ett sådant område där det är lätt att rymma utan någon som helst uppsikt, säger Anders Moqvist.

Hur har mordet på Sabina färgat din vardag under de år som gått?

– Första året var ju hopplöst jobbigt. Men efter det har man försökt få tillbaka vardagen så gott det går. Vi var ju tvungna för Sabinas brors skull. Vi kunde ju inte lägga oss ner och dö då, säger Anders Moqvist.

Igår gick Kristinehamns kommun ut och uppmanade alla anställda inom skola och barnomsorg att vara extra uppmärksamma efter rymningen.

– Det förstår jag mycket väl. Det hade nog varit tjänstefel om de inte hade gjort det, säger Anders Moqvist.

Mannen som mördade femåriga Sabina i Arvika för elva år sedan är fortfarande på rymmen från rättspsykiatrin i Kristinehamn. Polisen vill heller inte uppge om man fått några tips om var mannen kan befinna sig. Det var i söndags som den 34-årige mannen och en annan patient avvek från en frigång.

– Med tanke på vad han åstadkommit och att vi närmar oss den 11 september och att siffran 11 hade stor betydelse för honom för 11 år sedan så får jag känslan av att det här är något han planerat, säger Anders Moqvist.