Sabinas mördare hamnar på avdelning med högre säkerhet

0:36 min

Igår eftermiddag greps Sabinas mördare i Malmö. Han hade avvikit under en frigång på rättspsyk i Kristinehamn. Nu förs han tillbaka dit och kommer nu hamna på intagningsavdelningen där både säkerhetsnivån och personaltätheten är högre. 

Den morddömde 34-åringen omhändertogs lugnt vid Slussplan i centrala Malmö, sedan han känts igen av en polispatrull. Nu ska formerna för hans vård omprövas. 

34-åringen knivmördade en för honom okänd femårig flicka vid en förskola i Arvika 2003. Han uppgav att inre röster uppmanat honom att döda, och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård. 

Så sent som för några veckor sedan beslöt förvaltningsrätten att vården av 34-åringen ska fortsätta. Om vården plötsligt upphör, bedöms det vara hög risk för att han återfaller i brott. Mannen själv stödde beslutet. 

Men i söndags avvek han från rättspsykiatrin i Kristinehamn, under en frigång vid sjukhusområdet. På måndagen utgick en internationell efterlysning. På tisdagen utfärdades rikslarm till andra myndigheter, och polisen publicerade en bild på mannen.

Kvinnan hittades först

Vid 16-tiden såg en polispatrull mannen vid Slussplan i centrala Malmö. Flera patruller deltog sedan i omhändertagandet, som gick lugnt till. Polisen i Skåne ville inte säga något om i vilket skick mannen befann sig.

En 30-årig kvinna, som avvek från rättspsyk tillsammans med 34-åringen, togs om hand av polisen i Malmö strax innan mannen hittades.

34-åringens situation på rättspsyk kommer att påverkas av rymningen. När en patient återförts efter ett avvikande, är rutinen att denne placeras på enhetens intagningsavdelning.
– Den har högre personaltäthet och högre säkerhetsnivå. Där säkerställs att situationen är stabil, innan patienten får byta avdelning. Det kan gå på några timmar, eller ta flera veckor, säger Rune Andersson, chefsöverläkare på rättspsykiatrin i Kristinehamn.

Frigång dras in

Alla förmåner som handlar om frigång dras också in.
– Vi börjar om vården, och går igenom om något behöver ändras, säger Andersson.

Rätten till frigång, eller permission, ges i flera steg. Det krävs beslut av både förvaltningsrätten och den ansvarige läkaren.

TT