Spelutvecklaren Jesper Engström vill göra skillnad

18 min

Jesper Engström, alias Jeepstarr, är reggaeartisten och spelutvecklaren från Ransäter som vill förändra världen.

Efter utbildningen startade han en egen spelstudio tillsammans med sina vänner, och de har höga ambitioner.
- Spelbranschen har växt väldigt fort och är stereotyp på många sätt. Många säger att spel är bara av ondo, att folk blir beroende, men vi vill visa att spel och interaktion kan både beröra och göra nytta, säger Jesper Engström.

I år släppte de Peppy pals, ett mobilspel för små barn som är tänkt att motverka mobbing och utveckla barnens emotionella intelligens, EQ.
- Det handlar om att ta hand om varann och förstå sig på känslor.  I dagens samhälle när föräldrar är väldigt upptagna ser vi ett behov av det här. Vi har jobbat nära psykologer för att försäkra oss om att det verkligen funkar, berättar Jesper Engström.

Spelet är utformat som ett enkelt pek och klick äventyr där barnen följer sina vänner på en bondgård. Inspirationen har Jesper hämtat från sin uppväxt i Ransäter:
- Jag växte upp bland mjölkbönder och faluröda hus med vita knutar, det är väl den svenska lantisidyllen.
Men fram till nio års ålder bodde Jesper Engström i Afrika med sin familj, närmare bestämt i Kenya och Zimbabwe där hans pappa grävde brunnar. En uppväxt som inspirerat honom, inte minst musikaliskt. Under gymnasietiden i Karlstad spelade han i reggaebandet Ei Saa Peittää. I somras släppte Jesper sitt andra soloalbum under artistnamnet Jeepstarr: Rotlösa singlar 2.