I räknestugan blir matematiken rolig

1:25 min

Fler högstadie- och gymnasieelever borde få hjälp med sina matteläxor. Det tycker Mattecentrum som erbjuder gratis läxhjälp i en räknestuga på Älvkullegymnasiet. Därför söker man nu efter nya volontärer som vill undervisa i matematik.

– Det finns ett behov i samhället. Vi tycker att alla ska ha samma rätt till kunskapsinhämtning oavsett vad man har för utgångspunkt. Både vad det gäller fallenhet för matte eller om man inte kan få stöd hemifrån eller inte har råd att betala för läxhjälp, säger Maya Pérez Aronsson, regionansvarig för område sydväst på Mattecentrum.

Varje onsdagskväll håller räknestugan på Älvkullegymnasiet i Karlstad öppet för både unga och vuxna som pluggar matte på högstadie- eller gymnasienivå.

Ambitionen är att öppna fler räknestugor så att fler elever kan få hjälp. Och därför söker man nu nya volontärer som tycker det är roligt att undervisa i matematik. Det kan röra sig om civilingenjörer, matematiker eller naturvetare. Lärarstudenter, yrkesverksamma eller seniorer.

Sättet att räkna på förändras ju över tid, men det brukar inte vara något problem, enligt Maya Pérez Aronsson. Eleverna har med sig sina egna matteböcker och det finns sidor på nätet som volontärerna kan vända sig till om det skulle behövas.

Maya Pérez Aronsson uppmanar alla elever som behöver stöd att komma till räknestugan som håller öppet onsdagskvällar mellan 17.00 och 19.00 på Älvkullegymnasiet. Även elever som har riktigt svårt för matematik.

– Då är det ännu viktigare. Det kan lossna och man kan få en positiv erfarenhet av matte istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista