Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Rökning

Positiva reaktioner på rökförbud

4:27 min

De offentliga platser där det är förbjudet att röka på ska bli ännu fler. Det tycker Folkhälsomyndigheten som har lämnat ett förslag till regeringen om att bland annat busshållsplatser, entréer och uteserveringar ska bli rökfria. 

Isabelle Blomquist, som P4 Värmland träffat på stan, är positiv till förslaget.

– Man kan ju diskutera vad som är en offentlig plats. Men på uteserveringar där folk sitter tätt så tycker jag absolut man kan förbjuda rökning. Framför allt när det är mycket barn på platsen, det tycker jag är hemskt att se att dom utsätts.

Rökning ger upphov till en mängd olika sjukdomar. I Sverige dör varannan rökare i förtid och förlorar i snitt tio år av sin befarade livstid. Anna Jansson är enhetschef för hälsofrämjande levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten.

– Den passiva rökningen på offentliga platser utomhus kommer ju minska. I och med det här förslaget ser vi att färre människor mot sin vilja kommer utsättas för rök. De människor som i dag har problem med passiv rökning, astmatiker och liknande, kommer få mer tillgång till det offentliga rummet. Vi vet också att det finns en stor andel av befolkningen som är positiva till förslaget, säger Anna Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista