Ett av polisens beslag av drogen spice. Arkivfoto: Polisen

Syntetiska nätdroger allt farligare

Polisen Daniel Fernström: "De som testat säger att effekten är hemsk"
1:27 min

Drogen spice blir allt farligare, det anser polisen som senast häromdagen beslagtog droger hos en man som misstänks ha tagit en överdos. Och nu väljer en del missbrukare bort spice och liknande droger på grund av de negativa effekterna.

– Vi ser en ökad frekvens av folk som mår väldigt dåligt i samband med att de tagit den här drogen, vi har fått ökade utryckningar på folk som sägs ha överdoserat, och vi har fått nformation som tyder på att man blandar in väldigt farliga ämnen i de här drogerna för att få dem än mer rusgivande, säger Daniel Fernström, chef för ungdomsgruppen i Polisområde Syd.

Spice är en syntetisk drog som ofta köps över nätet, innehållet och sammansättningen i drogen skiftar. Och att det kommer mycket nya varianter kan dels bero på att tillverkaren försöker komma runt lagstiftningen tror Daniel Fernström, dels på att man försöker göra narkotikan så verkningsfull som möjligt. Men det är också det som gör den så farlig menar han.

– Spice är en djävulsk drog eftersom den är kemiskt framställd och man har inte en aning om vad den innehåller när man tar den.

Förra året syntes en extrem ökning bland unga som använde spice. Nu ser polisen flera tecken på att användandet går ner.

– De som tidigare har brukat spice eller testat för första gången säger att effekten har varit hemsk och att man är rädd för drogen. De negativa effekterna har blivit så mycket större så man har helt enkelt gått från den här drogen, säger Daniel Fernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".