Äldreboendet i Svanskog hotas med nedläggning vilket Bitte Hultenberg och Signe Bengtsson inte tycker är en bra idé för bygden. Foto Malin Björk P4 Värmland

Fackeltåg trots att Svanen får vara kvar

Irene Magnusson: "Är det ett dåligt aprilskämt?"
1:25 min

Ikväll kommer många upprörda Svanskogsbor gå fackeltåg genom Säffle och överlämna namnlistor till kommunstyrelsen. Detta på grund av att äldreboendet Svanen i Svanskog kan komma att läggas ner. Det kunde personalen läsa på kommunens interna webbplats en fredag för drygt två veckor sedan.

Irene Magnusson kom till jobbet på eftermiddagen den där fredagen för två veckor sedan och möttes av beskedet.

– Är detta ett dåligt aprilskämt eller, vi hade ju inte fått någon som helst förvarning om detta, säger hon.

Irene berättar att deras chef inte har yppat ett ord om detta innan det formella brevet kom personalen till känna. De har inte heller fått komma med egna förslag på hur de skulle kunna spara pengar vilken många andra inom olika vårdenheter i Säffle kommun fått göra.

Snabbt spred sig beskedet inom det lilla samhället som tappade hakan över förslaget. Många befarar om detta blir verklighet så kan det vara början till slutet för Svanskog.

Bitte Hultenberg är en engagerad Svanskogsbo och hon fruktar det värsta efter det negativa beskedet om Svanen.

– Det känns lite som att Svanskog står och väger nu med näsan precis över ytan, det ska inte mycket negativt till förrrän detta blir en öde bygd.

Förra veckan beslutade en enig kommunstyrelse att detta inte var ett bra förslag och sköt till extra pengar som öronmärks till Svanens äldreboende.

– Vi har då bestämt att lägga till pengar så att de kan räkna om budgeten med Svanen kvar under nästa år och kommande år också, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Dessa pengar har hittats på grund av att ekonomerna ser en ljusare framtid för Säffle än vad som var spått från början.

Men dessa besked är inget som lugnar Bitte.

– Ja, för 2015, men vi vill ju ha en långsiktig lösning hur Svanen ska kunna vara kvar och även bygden Svanskog, säger Bitte Hultenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".