Hagfors

Explosioner på Uddeholm Tooling

Boo Rundquist: "Vill inte ens tänka på vad som kunnat hända"
2:53 min

En smältugn sprack och flera ton flytande stål rann ut på Uddeholm Tooling i Hagfors vid 23-tiden i går kväll. Stålet kom i kontakt med ett kylrör som gick sönder och smälte vilket ledde till att det rann ut vatten. 

– Operatören som satt vid ugnen upptäckte att det läckte vatten från ett rör när han skulle påbörja en tappning. Han tappade två ton när det exploderade, säger Boo Rundquist, informationschef på Uddeholm Tooling.

Det skapades en hel del explosioner och var ett farligt läge innan räddningstjänsten fick småbränderna under kontroll. Personalen som jobbade evakuerades men ingen kom till skada enligt polisen. 

– Vad som kunde ha hänt vill jag inte ens tänka på. Det kan ju hända väldigt otäcka saker, säger Boo Rundquist.

Produktionen beräknas stå still fram till och med onsdag och produktionsstörningen får också ekonomiska konsekvenser.

– Jag törs inte svara exakt vad det betyder men det är inga små pengar. Förhoppningsvis kan vi ta igen detta senare då vi inte kör för fullt alla helger. Vi kan säkert ta igen detta med ett par extraskift.

Men det är tillbudet som sådant som är det allvarliga menar Boo Rundquist:

– En stålverksmiljö är tung, varm och stor. Det går inte att försäkra sig mot allt men vi ska göra allt för att vara så säkra vi någonsin kan bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".