Olovsgatan 5 på Herrhagen kan komma att rivas. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio

Kritik mot Karlstads kommun efter brister i tillsynen

Rivningshotat hus i Karlstad
1:32 min

Karlstads kommun får skarp kritik för sin hantering av tillsynen av kulturmärkta byggnader. Det efter den senaste tidens diskussioner kring att detaljplanen för ett hus på Herrhagen i Karlstad ska ses över.

Med hänvisning till att Karlstad behöver fler hyresrätter vill fastighetsbolaget som äger huset bygga ett hyreshus med 20 lägenheter, istället för dagens två. Men röster har höjts för att bevara huset från slutet av 1800-talet.

– Jag har följt husets förfall de senaste 25 åren, det är beklämmande, säger Lars Mide, vars familj ägde huset från förra sekelskiftet fram till mitten av sjuttotalet.

Den gröna trävillan som idag består av två lägenhet byggdes i slutet av 1800-talet. Under flera år har det q-märkta husets framtid varit oviss vilket har fört med sig att bland annat underhållet av fasaden är kraftigt eftersatt.

Peter Sörensen är en av dem som engagerat sig i husets öde och han riktar skarp kritik mot Karlstads kommun som enligt honom inte följer plan- och bygglagens krav på tillsyn av kulturellt värdefulla byggnader.

– Jag ser det som att man kontinuerligt och regelmässigt bryter mot lagen, säger Peter Sörensen.

Det är stadsbyggnadsnämnden som tar beslut om att ändra detaljplaner och förra veckan togs ett beslut om att se över detaljplanen för Olovsgatan 5. Maria Frisk är miljöpartistiskt kommunalråd och avgående ordförande i nämnden. Och hon håller med om att kommunen har brustit i sitt tillsynsansvar.

– Där har vi brustit men med tanke på historien kring det här huset så kan jag ändå förstå varför det har blivit som det blivit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".