1 av 2
Boendet Värme och Vila i Kristinehamn. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Hannela Hallgren är ansvarig för härbärget Värme och Vila i Kristinehamn. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Värme och vila vill ha öppet även på helger

Bostadslöse Fredrik: "Det underlättar om man är berusad"
1:32 min

Härbärget Värme och vila i Kristinehamn vill utöka verksamheten inför kommande vinter. I dag har boendet bara öppet under vardagarna men nu vill vara tillgängligt alla dagar i veckan

– Jag har sovit i källare och ute under träd, säger Fredrik, en av dem som sover på härbärget.

– Nu börjar det bli kallt så då måste man ha mycket kläder på sig. Man måste ju supa sig full, eller det underlättar om man är berusad, säger Fredrik.

Enligt härbärget Värme och Vila i Kristinehamn så finns det uppskattningsvis drygt 40 stycken bostadslösa i kommunen, men mörkertalet är stort. Mellan tre och fem personer sover på härbärget varje natt men i och med att vintern är på väg så kommer antalet gäster öka. Nu vill härbärget öka verksamheten så att de kan ha öppet alla dagar i veckan. Hannela Hallgren är en av de ansvarig för verksamheten:

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, det ska inte vara såhär. De bor ju här och det är klart vi ska hjälpa dem.

Hannela Hallgren gör bedömningen att minst två-tre anställda till behövs för att klara verksamheten. Härbärget har också volontärer.

Härbärget får ett halvt föreningsbidrag som täcker omkostnaderna för boendet. Men sen får man förlita sig på gåvor och reducerade priser. Man borde kunna göra mer från kommunens sida menar Hannela Hallgren:

– Vi har inte någon "Tak-över-huvudet-garanti" i Kristinehamn. Det låter fruktansvärt, kommunen borde kunna ge den hjälp som många här här behöver. Kommunen lyssnar, men sen händer inte så mycket mer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".