Ett av rummen hos Värme och vila i Kristinehamn. Dit söker sig bostadslösa under veckans vardagar. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Inga extrapengar till hemlösa i Kristinehamn

Socialchefen: Vi behöver hjälpas åt med att rekrytera fler volontärer
1:14 min

Föreningen Värme och vila i Kristinehamn vill ha mer resurser för att kunna ha sitt boende öppet alla dagar i veckan. Kommunen borde göra mer menar föreningen. Kommunen tycker å sin sida att man gör det som behövs och ytterligare pengar är inte att räkna med.

Bland annat är föreningen Värme och vila kritisk till att Kristinehamns kommun inte har en tak-över-huvudet-garanti. Kommunen menar att de visst tar ansvar, men delar det med till exempel Värme och vila.

– Det är naturligtvis så att om inte Värme och vila fanns hade ju kommunen själv fått ta ett större ansvar. Någonstans måste kommunen gå in och ta ett ansvar men Värme och vila är ju naturligtvis ett väldigt bra komplement till kommunen, säger Eva-Lotta Lindskog.

I dag är det alltså en förening som ser till att hemlösa slipper bo utomhus, borde inte det vara kommunens ansvar?

– Det är det ju i grunden, men vi ser ju samtidigt att ideella organisationer som driver den här typen av verksamheter gör det ofta faktiskt lite bättre än kommunerna, säger Eva-Lotta Lindskog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".